Home » Wie zijn wij?

Han Kuipers,
schipper/eigenaar  vaart voor het 17e jaar de rondvaarten met de sleepboot RAAF vanaf de Kinderboerderij de Blijde Wei.

Han Kuipers verruilde in 1990 het kunstenaarsatelier voor de rust op het water, nam een  deeltijdbaan.  Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus een groter historisch schip werd geadopteerd en gerestaureerd. Omdat er al genoeg varende monumentjes zomaar drijven, besloot hij het schip te gaan exposeren:  Rondvaarten tegen kostprijs. Dit gebeurde in samenwerking met de kinderboerderij de Blijde Wei vanaf de eeuwwisseling. Zijn lijfspreuk:

'..de Raaf is mijn atelier en kunstwerk,  varen is het exposeren ervan. ..en wel in het geweldige museum van de stad:

 de Rottemeren en de rivier de Rotte, onderlangs het Kleinpolderplein, Overschie, langs het Van Nelle gebouw, 'hotel' de Schie, de Mevlana moskee, Cool&Delfshaven. En 2017 ook door Schiedam'. 
  

17 jaar rondvaarten

De rondvaarten met de RAAF worden voor het 17e jaar onderhouden door schipper Han Kuipers, eigenaar van het scheepje. De sleepboot werd eind vorige eeuw gerestaureerd en ge-her motoriseerd. De RAAF is een varend monument (nr. 518. Klasse A2 Federatie Varend Erfgoed Nederland FVEN voorheen FONV) en startte in 2000 in samenwerking met de Kinderboerderij de Blijde Wei betaalbare rondvaarten, zonder consumptieverplichtingen. zie: rondvaarten 

Roetuitstoot 
Tot 2000 werd gevaren op scheepsdiesel, met zwavel en roet uitstoot tot 2000 ppm. (roetdeeltjes per miljoen)
Tot 2007 werd met landbouwdiesel gevaren: 1000 ppm. In 2008 werd de uitstoot teruggebracht tot 100 ppm.
door toevoeging van biodiesel en EN590 in 2009 en Acticide CMG in 2011 is de uitstoot teruggebracht tot 50 ppm. Onderzocht werd wat het effect van een roetfilter kan zijn op Kromhout dieselmotor uit 1953. Het effect zou nul zijn, maar de kosten erg hoog. Door de lage compressie temperatuur van deze semi- langzaam loper zou het filter niet werken...aldus het antwoord van het DCMR (Milieudienst Rijnmond) op de voor de Raaf gestelde vragen.

Wettelijke eisen. 

De RAAF is niet geklasseerd (vrijstelling) maar voldoet aan alle wettelijke eisen voor alle Nederlandse binnen wateren voor maximaal 12 betalende passagiers inclusief verzekeringen. Het (rondvaart) gebied van de RAAF sterkt zich uit tussen de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis van Schiedam en de Rotte meren bij Bleiswijk tot de molen vier gang van Zevenhuizen. Er is geen consumptie verplichting. In overleg, maar niet standaard, is gebruik van de kombuis mogelijk. Er zijn zeer beperkte sanitaire voorzieningen. Meegebrachte consumptie's
mogen genuttigd worden.
Roken? je krijgt een asbakje te leen.
Vraag er even naar.

Hondje mag mee, krijgt een bakje schoon water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier om een tekst te typen.